Wat te doen als uw iMac vastloopt

Het kan behoorlijk irritant zijn, lekker aan het werk met de iMac en opeens… crash! Wat moet u nu doen? Hieronder een aantal tips die u in de meest voorkomende gevallen kunt toepassen voor iMac crashes.

Situatie 1: het programma crasht

Als bij OSX programma’s of apps crashen sluiten ze vaak gelijk af. Meestal krijgt u dan een foutmelding waarbij u ervoor kunt kiezen om het programma opnieuw te openen, of om op ok te klikken. Als u het programma opnieuw opent wordt er automatisch een error rapport naar Apple verzonden, bij ok gebeurt dit niet. In veel gevallen is het opnieuw openen van het programma genoeg om weer verder te gaan.

Vaak wordt de crash veroorzaakt door een bepaald venster in het programma. Alle vensters weer openen zou dan dezelfde crash weer tot gevolg hebben. Als het programma weer crasht nadat u opnieuw alle vensters hebt geopend, dan is het belangrijk om de volgende keer deze stap over te slaan. U opent dan alleen het programma, maar niet alle eerdere vensters.

Situatie 2: het programma bevriest

Vervelender dan het plotseling afsluiten van een programma is wanneer het programma bevriest. Het programma reageert niet meer en u ziet meestal het draaiende balletje. Vaak is het alleen het programma zelf wat vastgelopen is, andere programma’s zijn nog wel toegankelijk. Dat is bijvoorbeeld te zien door met de muis over de icoontjes van de andere programma’s te gaan. Het draaiende balletje is dan niet zichtbaar en u kunt ze gewoon aanklikken of openen met Command Tab.

U kunt het programma dan geforceerd stoppen met Command + Alt + Escape en het juiste programma selecteren. Ook kunt u hem afsluiten door naar Dock te gaan (het menubalk onder in het beeldscherm) met de rechtermuisknop op het programma te klikken en dan forceer stop te kiezen. U ziet dan dat het programma afgesloten wordt. Een andere optie is om binnen het programma op het logo van Apple te klikken en dan Forceer Stop te kiezen.

Situatie 3: de iMac reageert helemaal niet meer

Als de iMac helemaal niet meer reageert kan dat meerdere oorzaken hebben. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de harde schijf vol zit, vaak is er dan eerder een melding geweest over ruimtegebrek op de opstartschijf. Ook kan een crash veroorzaakt worden door verouderde software of een beschadiging aan de harde schijf. Hier zijn wat stappen die u kunt nemen als de hele computer is gecrasht.

De iMac opnieuw opstarten

De iMac kan soms nog opnieuw worden opgestart via het Apple menu, anders kunt u Command Shift Eject kiezen. Als ook dat niet meer gaat kunt u de aanknop lang ingedrukt houden, de computer gaat dan uit, en dan weer aanzetten.

Controleer of de harde schijf vol is

De harde schijf, of opstartschijf kan vol raken bijvoorbeeld door veel foto’s, programma’s of filmpjes. Controleer of de schijf vol zit via Finder en zet eventueel bestanden over.

Controleer of de software up to date is

Als de software niet up to date is kan dat tot gevolg hebben dat de computer crasht. Zorg dus dat de software up to date is.

Ontkoppel randapparatuur

Sommige randapparatuur, bijvoorbeeld USB devices, kunnen op de achtergrond meedraaien en daardoor de crash veroorzaken. Hetzelfde geldt voor sommige programma’s of apps.

Start de iMac zonder programma’s te openen

Bij het opstarten openen vaak automatisch programma’s. Het is mogelijk om op te starten zonder dit te doen met een z.g.n. ‘safe boot’. Daarvoor houdt u bij het opstarten, nadat u de opstarttoon heeft gehoord, de Shift toets ingedrukt totdat het grijze appeltje zichtbaar is.

Probleem nog steeds niet opgelost?

Waarschijnlijk wordt de fout veroorzaakt door problemen met de harde schijf. Dit kan zowel een hardware als een software probleem zijn. De standaard MacOS Recovery programma’s kunnen u hierbij helpen, bijvoorbeeld door backups, het systeem terugzetten naar een eerder configuratie, MacOS opnieuw installeren of de harde schijf controleren, herstellen of wissen. Met Schijfhulpprogramma kunt u zowel software problemen aan de harde schijf oplossen als onderzoeken of het probleem hardwarematig is. Als de harde schijf problemen niet kunnen worden opgelost met Schijfhulpprogramma dan kunt u van zoveel mogelijk gegevens en programma’s een backup maken, de schijf formatteren en opnieuw installeren.

Het probleem wordt veroorzaakt door fysieke schade aan de harddisk

Als ook dit het probleem niet oplost dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door fysieke schade aan de harddisk. Het beste is om dan de schijf te laten vervangen door een computerreparatiebedrijf. Fysieke schade aan de harddisk breidt zich namelijk langzaam uit, en de schijf kan na verloop volledig defect raken.

https://www.pcrefresh.com/computerreparatie-amsterdam