Wat te doen als je Mac niet meer aan gaat of opstart? Wij vertellen het je!

Het is een van de ergste dingen die je kan overkomen: je iMac of MacBook gaat niet meer aan! Superirritant, want je kunt nu niet meer bij je tekstbestanden en ook niet meer bij je foto’s! Maar in plaats van hem meteen uit het raam te gooien, kun je beter de tips uit dit artikel doornemen. Krijg je ‘m daarmee nog niet aan de praat? Ga dan eens langs bij een computerreparatiebedrijf bij jou in de buurt.

Stroom

Controleer allereerst of je Mac aan de stroom ligt. Dit doe je door de volledige flow van stroom die naar je Mac loopt te checken. Ga na of je Mac goed vastzit aan het netsnoer, bij het apparaat, maar ook bij het stopcontact. Check ook de beveiligers die overspanning moeten voorkomen. Zit daar iets niet goed, dan gaat je Mac niet aan.

Controleer daarnaast of het stopcontact zelf goed is door er een ander apparaat op aan te sluiten. Check ook de zekeringen of stroomonderbrekers. Is het stopcontact in orde en werken ook alle kabelverbindingen goed? Zorg er dan nog voor dat het netsnoer geen plooien, breuken of andere schade heeft. Is dat wel het geval, dan kan dat een reden zijn waarom je Mac niet meer aan gaat.

Randapparatuur

Defecte randapparatuur kan ook een oorzaak zijn waarom je Mac niet aan gaat. Controleer daarom of deze apparatuur werkt. Koppel hiervoor alle stekkers en aansluitingen van bijvoorbeeld een printer of harde schijf los. Probeer daarna je Mac aan te zetten. Start je Mac op, dan weet je dat het probleem bij je randapparatuur ligt.

Reageert je Mac nog steeds niet? Het resetten van je Mac SMC (System Management Controller), een chip die een aantal hardware-functies, waaronder de werking van de powerknop beheert, is dan ook een optie. Hoe je dat moet doen, verschilt per Mac, maar Apple geeft je hiervoor aanwijzingen. Durf je niet zelf je Mac te resetten? Stap dan een computerreparatiebedrijf binnen.

Harde schijf

Na verloop van tijd kan een harde schijf beschadigd raken of zelfs helemaal kapot gaan. Of dit zo is, valt te controleren, zelfs wanneer je Mac helemaal niet meer aan gaat. Hoe je dit moet doen, hangt wel af van het type Mac. Daarom raden we je toch aan dit over te laten aan een professional. Deze kan de harde schijf dan meteen vervangen en een nieuwe voor je installeren.

Softwareprobleem

Een update die fout is gegaan of verkeerd geïnstalleerde software kunnen ook twee redenen zijn waarom je Mac niet opstart. Wat je dan meestal toch werkt, is je Mac in ‘safe mode’ opstarten. Dit doe je door hem op te starten terwijl je de ‘Shift’-knop ingedrukt houdt. De software die niet per se nodig is, wordt dan niet geladen. Je Mac opstarten in ‘safe mode’ is dus een prima manier om te testen of er een softwareprobleem is. Gaat je Mac wel aan in ‘safe mode’, maar niet op de reguliere manier? Neem dan even contact op met een computerexpert. Deze kan op afstand op je Mac meekijken, ziet waarschijnlijk direct waar het probleem zit en lost dit meteen voor je op.

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/