De voordelen van franchisen op een rij

Misschien is het ook wel eens in jouw hoofd voorbij gekomen: je wilt je eigen bedrijf beginnen. Dat kan zijn in uiteenlopende branches, van zorg tot voeding en van kleding- tot boekenwinkel. Maar wist je dat je ook kunt kiezen voor een franchise onderneming? Een franchise onderneming is net anders dan het starten van een eigen zaak en brengt verschillende voordelen met zich mee.

Jij bent op zoek naar een geschikte onderneming en bij talloze bedrijven wordt naar een geschikte franchisenemer gezocht. Zodra je een passend bedrijf hebt gevonden waar jij een franchisefiliaal voor wilt openen, komen er veel zaken bij kijken waaronder veel voordelen ten opzichte van een eigen onderneming. Wil jij weten welke voordelen? Lees snel verder.

Betrokkenheid en motivatie

Één van de belangrijkste voordelen bij een franchisenemer wordenzijn de wederzijdse betrokkenheid en motivatie. Niet alleen jij bent een zelfstandig ondernemer, maar de franchisegever is dat ook. Jullie hebben dezelfde belangen en doen er allebei alles aan die belangen te waarborgen. Daarnaast ben jij als franchisenemer verantwoordelijk voor je eigen vestiging. Daardoor staan jouw eigen motivatie, toewijding en inzet hoog op de prioriteitenlijst.

Korte lijntjes bij een franchise onderneming

Bij ieder bedrijf en bij ieder samenwerkingsverband is een centrale leiding van belang. Zo ook bij een franchise onderneming. Toch wordt er over het algemeen door franchisenemers minder snel een beroep op het management gedaan dan door bijvoorbeeld filiaalleiders. Hierdoor worden de overheadkosten lager gehouden. Dit kun je zien als bijvoorbeeld minder rayonmanagers en kleine HR-afdelingen. Zo blijven de lijntjes korter en het overzicht juist groter.

Eigen verantwoordelijkheid

Als franchisenemer heb je bepaalde evrantwoordelijkheden waar je aan moet voldoen, maar veel andere verantwoordelijkheden neem je voor eigen rekening. Bij een tekort aan personeel door bijvoorbeeld ziekte, moet je als franchisenemer zelf zorgen dat het tekort opgevuld wordt. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de uitstraling van jouw franchise onderneming. Het overkoepelende concern heeft een uitstraling die in ieder filiaal uitgestraald moet worden. Toch ben jij degene die ervoor moet zorgen dat die betreffende uitstraling ook daadwerkelijk zichtbaar is.

Hulp bij het starten van een franchise onderneming

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Bij het starten van een franchise onderneming krijg je hulp van de franchisegever. Daardoor worden de grootste valkuilen vermeden. Daarnaast krijg je als franchisenemer begeleiding gedurende jouw franchiseperiode. Als laatste kun je als franchisenemer profiteren van de marketing van het overkoepelende bedrijf. Genoeg redenen om een franchise onderneming te starten, toch? 😉