Inspirerende lezingen over Augmented Reality

Een grote reden dat Steve Jobs het bedrijf Apple zo succesvol heeft gemaakt komt niet door de technologische vernieuwing, maar door de manier waarop hij complexe technologie kon uitleggen aan het grote publiek. Praten over bits en bytes met ingewikkelde termen brengt alleen extra verwarring met zich mee. Tijdens een presentatie moet je de boodschap duidelijk overbrengen aan iedereen in de zaal. Een Augmented Reality spreker heeft daarmee een hele uitdaging; AR technologie is gewoon complexe materie. Toch kan een Augmented Reality lezing heel interessant én inspirerend zijn, voor zowel insiders als buitenstaanders. Een Augmented Reality spreker hoeft geen zwarte coltrui aan te trekken met een blauwe jeans en sportschoenen, toch kunnen ze wel iets leren van de Steve Jobs methode.

AR in focus; wat is het en wat kun je ermee?

BIj Augmented Reality worden virtuele beelden over de werkelijkheid gelegd. Toch is het geen Virtual Reality, het maakt wel weer deel uit van Mixed Reality. Dan is er nog het verschil van 2D AR beelden en 3D AR beelden, en beelden die los over het beeld zweven of verankerd zijn aan de omgeving. Dat zijn slechts enkele onderwerpen die een Augmented Reality spreker moet behandelen tijdens een Augmented Reality lezing.

Augmented Reality spreker

De persoon die een presentatie geeft over AR geeft moet niet alleen beschikken over kennis, maar ook over inlevingsvermogen. De mensen die tijdens de Augmented Reality lezing in het publiek zitten hebben soms veel verstand van zaken en soms ook helemaal niet. De presentatie moet iedereen kunnen boeien, en nieuwe informatie geven zonder te oppervlakkig te zijn. Interactie met het aanwezige publiek is daarbij van groot belang, de Augmented Reality spreker zal niet zomaar een standaard presentatie opdreunen maar het verhaal en de manier van spreken direct moeten aanpassen op het publiek.

Augmented Reality lezing

Tijdens een Augmented Reality lezing zal het gebruik van beeld een belangrijke rol spelen, AR is immers een visueel medium. Naast slides kan er gebruik worden gemaakt van animaties en video, maar niets gaat boven het zelf ervaren. Er zijn diverse apparaten die werken met AR technologie, door deze live te demonstreren met populaire AR Apps wordt de theorie direct zichtbaar en inzichtelijk. De interactie die de Augmented Reality spreker opzoekt beperkt zich niet tot de zaal, door enkele mensen uit het publiek uit te nodigen op het podium om AR zelf te ervaren betrek je indirect ook de mensen die in de zaal zitten. Je kunt als specialist wel uitleggen wat je ziet door de AR bril, wanneer je iemand uit het publiek diezelfde ervaring geeft komt het veel krachtiger over.

De toekomst van technologie nu al begrijpen

Met de huidige generatie smartphones en tablets kunnen we nu al gebruik maken van AR technologie. Tijdens een Augmented Reality lezing kan dit als uitgangspunt worden genomen, met name de Apps die direct aansluiten op de belevingswereld van het publiek. Denk aan een AR huisdier die je kunstjes kunt laten uitvoeren, of een AR make-up App die je oogschaduw en lippenstift laat testen als virtuele make-up spiegel. Daarna komen de AR brillen voor de industrie, want AR “wearables” voor de eindconsument is nog een stap te ver. Het voornaamste van een Augmented Reality lezing is het wegnemen van de technische barrières en deze in verband brengen met het dagelijks leven. Een Augmented Reality spreker met expertise kan precies uitleggen wat de mapping van de HoloLens te maken heeft met het SLAM proces, een spreker die het publiek wil bereiken zal laten zien waarom dit ons leven gaat veranderen.