Wat moet je doen bij waterschade aan je iPhone 6 Plus

Hoewel de iPhone 6 Plus behoorlijk goed tegen water kan, is het nooit helemaal onmogelijk dat ook deze telefoon vochtschade oploopt. Hier wat tips om het te herkennen en wat te doen.

 

Waterschade herkennen

Je zou misschien denken dat het makkelijk is om waterschade te herkennen. De telefoon gaat bijvoorbeeld niet meer aan of je kunt het zien. Echter, in sommige gevallen lijkt er helemaal niets aan de hand maar is er toch vocht de telefoon binnengedrongen en richt dit langzaam schade aan, bijvoorbeeld doordat er corrosie of mineraalvorming op het moederbord ontstaat. Ook kan er op een later tijdstip alsnog kortsluiting ontstaan. In beide gevallen kan de telefoon behoorlijk aangetast raken.

 

Het is daarom ook geen goed idee om onvoorzichtig met de iPhone 6 Plus om te gaan. Hoewel je op het internet wel eens ziet dat mensen de telefoon in het water doen, is het toch nooit helemaal onmogelijk dat de telefoon beschadigd.

 

Om ook de onzichtbare waterschade te herkennen, kun je het beste gebruik maken van de vloeistofindicatoren die aan de zijkant van de iPhone 6 Plus zitten. Als er vocht de telefoon is binnengedrongen, zie je hier een rode streep.

 

Waterschade is soms moeilijk zichtbaar. Soms lijkt hij het nog gewoon te doen maar begint zich toch langzaam corrosie te vormen binnen in de telefoon waardoor hij er na een paar jaar toch op onverklaarbare wijze mee ophoudt. Als het zover komt is de telefoon vaak niet meer te redden.

 

Wat moet je doen als je toch waterschade vermoedt?

 

Uitzetten

Zodra je maar het kleinste vermoeden hebt van waterschade moet je de telefoon gelijk uitdoen. Veel mensen hebben de neiging om hem juist aan te doen, om te kijken of hij nog werkt. Dit is onverstandig. In plaats daarvan kun je hem beter goed afdrogen en naar de vloeistofindicatoren kijken. Hoe langer de telefoon aan staat, hoe groter de kans op kortsluiting.

 

 

Batterij eruit, is niet bij alle telefoons mogelijk. Er kan ook schade aan de batterij zijn ontstaan dus als hij niet opstart kan je dit testen door hem zonder batterij, maar met snoertje, op te starten.

 

Kaarten eruit

Haal alle SD kaarten en simkaarten uit je toestel. Ook op deze kaarten kan kortsluiting ontstaan.

 

Laten drogen

Je kunt de telefoon het beste laten drogen met droge rijst of silica zakjes. Ook zijn er speciale droogmaakhoesjes te koop, die voor dit doel ontworpen zijn. Dep de telefoon zo goed mogelijk droog en leg hem erin. Je moet hem minstens twee dagen laten liggen.

 

 

Chemisch reinigen

Als je het aandurft om de telefoon zelf te reinigen, let erop dat dit met Isopropyl alcohol moet of met speciaal daarvoor bedoelde chemische reinigingsmiddelen. Reinig nooit met gewone ethanol of methanol.

 

Wegbrengen of laten opsturen

Je kunt, als je schade vermoedt, ervoor kiezen om de telefoon naar een computer reparatiebedrijf te brengen. Daar maken ze hem open en gebruiken ze elektronische reinigingsapparaten om hem van binnen schoon te maken. Ook kunnen ze eventueel aangetaste onderdelen vervangen.