Optimaal presteren, hoe doe je dat?

Zowel in je werk als bijvoorbeeld een top sportcarrière moet je optimaal kunnen presteren. Je moet de beste versie van jezelf laten zien. Maar dit moet je natuurlijk ook kunnen. Om het beste uit jezelf te halen wordt regelmatig hulp ingeschakeld. Je kan hierbij denken aan een psycholoog.

Topsport

Voornamelijk in de topsport zie je tegenwoordig steeds vaker dat spelers gebruik maken van een sportpsycholoog. Je kan fysiek nog zo sterk zijn en 100% presteren maar als je mentale gesteldheid je in de steek laat kan je nooit optimaal presteren. Door de juiste handvatten kan je ervoor zorgen dat je je gedachtes op orde hebt waardoor jij ervoor zorgt dat jij de beste versie van jezelf kan laten zien. Voornamelijk bij topsport merk je dat er veel meningen gevormd worden. Zowel over jezelf als speler, je team en bijvoorbeeld je coach. Iedereen vindt er iets van en iedereen uit deze mening ook. Hier moet je sterk voor in je schoenen staan wil je hier goed mee kunnen dealen. Als dit erg groot wordt in je hoofd kunnen er angsten ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan faalangst. Je hebt een mentaliteit waarin jezelf geen fouten mag maken. Hoe meer je hiermee bezig bent, hoe eerder je fouten maakt. Het probleem wordt groter en groter en een sportpsycholoog kan je helpen om dit probleem te verkleinen. Je krijgt handvatten en opdrachten mee om ervoor te zorgen dat je je angsten los kan laten en piekt op de juiste momenten.

Carrière

Naast topsport is het in je werk ook vaak belangrijk dat je optimaal presteert. Nu is dit in elke branche anders maar het maakt niet uit welk werk je doet, er wordt verwacht dat je goed werk levert. Als dit niet kan loop je natuurlijk het risico dat je bijvoorbeeld je baan kwijt raakt. De een werkt om te leven en de ander leeft om te werken. De werkdruk wordt in vele bedrijven steeds groter en de samenleving wordt steeds strenger voor zichzelf. Maar hoe kan je hiermee om? Het komt tegenwoordig vaak voor dat het teveel wordt en men overspannen thuis kom te zitten. Als je je hier bewust van bent dan ben je al heel ver. Een psycholoog kan je helpen om alles onder controle te krijgen zodat jij alle touwtjes weer in handen hebt.