Rechten vrije muziek in de horeca

Wanneer je horecaondernemer bent komt het waarschijnlijk vaak voor dat je wordt benaderd door mensen die rechten vrije muziek aanbieden. Deze muziek kan aantrekkelijk zijn voor een ondernemer, omdat het een goedkope oplossing is voor het niet afhankelijk willen zijn van beschermde muziek.

Commercieel gebruik

Gebruik je binnen je horecazaak beschermde muziek, zoals bekende en populaire nummers, dan moet je hiervoor betalen. Dit moet je volgens de wet doen aan zowel de artiest, de componist en de platenproducent. De organisaties Buma en Sena zijn door de overheid aangewezen om deze vergoedingen te innen, en je moet het dan ook aan hen betalen. Zij geven dit dan op hun beurt weer door aan diegene die daar recht op hebben, zoals de artiest. Voor alle vormen van muziekgebruik zijn er bepaalde tarieven vastgesteld waar jij je aan moet houden.

Korting voor horecaondernemers

Buma en Sena hebben contracten gesloten met de Koninklijke Horeca Nederland. Dit houdt voor leden van de KHN in dat zij minder hoeven te betalen voor de commerciële muziek dan niet-leden. Zo ontvangen KHN-leden maar liefst één derde aanmeldkorting van Buma en krijgen ze daarnaast ook nog 17,5% korting op de horecatarieven. Ook met Sena zijn er afspraken gemaakt voor wat betreft amusements- en achtergrondmuziek.

Hoe zit het dan met rechten vrije muziek?

Als ondernemer ben je natuurlijk vrij om te kiezen welke muziek je wilt draaien in je zaak. Wel is er tegenwoordig steeds meer vraag naar betaalbare en betrouwbare beschermde achtergrondmuziek. De Koninklijke Horeca Nederland heeft daarom eind 2015 KHN Muziek gelanceerd, speciaal voor hun leden. Dit is een streamingdienst waarop alleen maar rechten-inclusieve muziek te vinden is. Je kan hier gebruik van maken voor slechts vijftien euro per maand.

Is dit niks voor jou of maak je al gebruik van andere rechten vrije muziek, dan zijn er een aantal punten waar je wel op moet letten. De aanbieder van jouw rechten vrije muziek is degene die verantwoordelijk en aansprakelijk is voor de muziek. Wanneer er een controle komt door Buma en Sena controleren zij het aangeboden repertoire en bepalen zo of dit inderdaad rechten vrij is. muziek die niet wordt getoetst kan bij controle toch ineens beschermd zijn, dus hier moet goed op gelet worden.

Treffen Buma en Sena beschermde muziek aan, dan volgt er alsnog een rekening voor een volledige licentie. Hierbij krijg je dus niet de aanmeldkorting van 33,3% en kom je ook niet in aanmerking voor andere kortingen waar je als KHN-lid normaal aanspraak op kunt maken.