Stappen die je als nabestaande moet doorlopen

De tijd nadat een dierbare van je is overleden is erg vervelend en zwaar. Maar er zijn wel een aantal stappen die ondernomen moeten worden om alles goed te kunnen regelen en afsluiten. Het allereerste wat je moet doen is het melden van het overlijden van de persoon. Het ligt aan de plek waar der persoon is overleden, waar je het moet melden. Is de persoon thuis overleden dan moet je dit melden bij de huisarts. Is de persoon overleden in het ziekenhuis of verzorgingstehuis, dan wordt dit automatisch doorgegeven aan de huisarts en hoeven de nabestaanden dit niet meer te doen.

Regelen van de uitvaart

Als het is doorgegeven aan de huisarts dat de des betreffende persoon overleden is kan er begonnen worden met het regelen van de uitvaart zelf. Het kan zo zijn dat de overleden persoon zijn of haar wensen heeft genoteerd en opgeschreven. Het is dan veel gemakkelijker voor de nabestaanden om de uitvaart te regelen. Als de persoon niks heeft opgeschreven kun je sommige dingen zelf invullen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je de aspecten van de overleden persoon erin verwerkt. Wie was hij of zij? En wat deed hij of zij in het dagelijkse leven?

De hulp van een externe partij

De tijd na het overlijden van een dierbare is een erg moeilijke tijd. Het kan daarom soms wel fijn zijn als er een externe partij ingehuurd wordt die je helpt met het regelen van de uitvaart. Naast het regelen van de uitvaart kunnen zij jou ook helpen met het verwerken van het overlijden. Zo kun je met ze praten en ondersteunen ze je waar het nodig is. Een goede externe partij is Uitvaartcooperatie.