Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen VR en AR?

In de afgelopen jaren is er een ontzettend grote trend geweest waarbij virtual reality (VR) en augmented reality (AR) heel erg populair zijn geworden binnen het gamen en binnen de techniek. Ondanks dat het veel te zien is in het nieuws en dat er veel onderzoek naar gedaan wordt op, onder andere, technisch en psychologisch gebied, is soms het verschil tussen deze twee elementen nog onduidelijk. Virtual reality is het genereren van een compleet andere wereld waarbij de connectie met de echte wereld niet meer te zien is. Augmented reality is een toevoeging van een virtuele wereld aan de realiteit. Hierbij is er eerder een wisselwerking en een complementair proces aan de gang dan bij virtual reality. Een overeenkomst tussen deze twee elementen is de virtuele toevoeging. Ookal is het zo dat bij VR je compleet in de virtuele wereld terecht komt en bij AR de virtuele elementen slechts een interactie heeft met de realiteit, zijn de virtuele aspecten een belangrijke overeenkomst. Omdat er steeds meer technologische ontwikkelingen zijn, biedt het veel mogelijkheden tot ontwikkelingen en manipuleren van hoe wij de wereld zien.

De uitvoering en gebruik van VR

Je hebt de brillen al wel een keer voorbij zien komen en misschien al wel eens opgehad. Een VR-bril zorgt ervoor dat jouw beeld compleet vervangen wordt door een virtuele wereld. Dit wordt gebruikt voor games of voor de reconstructie van een bepaalde situatie. VR kan bijvoorbeeld ook een rol spelen in het psychologische proces van verschillende psychische aandoeningen. Sommige specialisten gebruiken VR om bijvoorbeeld oorlogsveteranen te helpen bij de PTSS die is opgelopen tijdens verblijf in een oorlogsgebied. Er zijn andere soorten angsten die worden behandeld met virtuele therapieën. Het kan er namelijk voor zorgen dat iemand in een andere wereld kan stappen en daar de angst zou kunnen overwinnen. Een groot voordeel hieraan is, is dat deze methode te controleren is binnen de psychiatrische therapie. Bij een reconstructie via technologie, kan deze ook afgebroken worden als dat nodig is. Daarnaast kan een hulpverlener er naast blijven zitten om zo ook een ander gevoel te geven. Verder wordt dit natuurlijk veel gebruikt voor games om een andere wereld in te stappen terwijl je aan het spelen bent.

 De uitvoering en gebruik van AR

Heb je wel eens zo’n app gedownload waarbij je iets toevoegt aan de werkelijkheid? Dat er bijvoorbeeld een dinosaurus door je woonkamer gaat lopen? Of dat de straat gevuld wordt met hartjes vanaf je telefoon? Dit zijn allemaal dingen wat men AR noemt. Het toevoegen van virtuele elementen aan het echte realistische leven. Hierdoor vindt er een interactie plaats tussen de virtuele wereld en de echte wereld en kan je zo ruimtes anders zien. Dit wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt voor het zien va keukens, stoelen, tafels, of andere meubelstukken die je in je kamer zou willen zetten. Sommige winkels bieden deze mogelijkheid aan en kun je dus zien hoe het er daadwerkelijk uit zou zien in jouw huis.

Zelf AR of VR meemaken

Er zijn talloze apps die de AR ervaring voor jou kunnen geven. Als je een VR ervaring zou willen, dan is het belangrijk om een VR bril aan te schaffen. Deze brillen kunnen namelijk jou naar een virtuele wereld transporteren. Dit is niet alleen heel bijzonder om mee te maken, het is ook nog eens een toevoeging voor als je bijvoorbeeld van gamen houdt en je volledig in het spel wilt verliezen. Er zijn ook speciale spellen die hierop zijn aangepast en daardoor de ervaring nog bijzonderder maken voor jou als gamer.

Separator image Posted in ICT.