Beginnen met investeren, waar begin ik?

Beginnen met investeren, waar begin ik?

Loop jij met het idee om je geld te investeren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is dit artikel voor jou de manier om een idee te krijgen hoe jij kunt beginnen met investeren. Het is belangrijk wanneer jij wilt starten met beleggen rekening te houden met een aantal zaken. Het immers zonde je geld te verliezen wanneer je zonder voldoende kennis te wereld van aandelen betreed. Om je een eindje op weg te helpen hebben wij een stappenplan voor je samengesteld om je een stuk in de goede richting te helpen.

Maak een plan voor je begint met investeren

Investeren begint met het maken van een plan. Je wilt immers investeren om er zo een financieel voordeel mee te kunnen behalen. Investeren kan op allerlei verschillende manieren. Zo kun je investeren in aandelen, goud, maar ook vastgoed. Wanneer we het hebben over beleggen, dan spreken we vaak over investeren op de beurs. Je maakt een keuze in welke bedrijven (aandelen) jij graag wilt investeren. Je kunt ervoor kiezen dit zelf te doen, maar je kunt ook kiezen voor een vermogensbeheerder.

Beleggen voor de lange termijn

Wanneer je gaat beginnen met investeren is het belangrijk te bepalen wat jouw horizon is. Kortom, hoelang wil jij beleggen? Wil je beleggen voor de korte termijn of wil je structureel een vast bedrag beleggen voor bijvoorbeeld je pensioen? Door een beleggingshorizon voor jezelf te bepalen, kun jij bepalen welke strategie jij gaat toepassen als beginnend belegger. Naast het bepalen van je horizon, is ook de risicoprofiel van belang. Ben jij iemand die houdt van risico of speel je liever op safe? Wanneer je kiest voor veilige aandelen, dan zal het rendement doorgaans wat lager kunnen uitvallen. Wanneer je kiest voor aandelen met een verhoogd risico profiel, dan zal dit hoger kunnen zijn. Kortom, lees jezelf goed in en bepaal welke strategie het best bij jou past.

Beleggen met weinig geld

Vooral wanneer je net gaat beginnen met investeren, kan het nogal spannend zijn om direct te gaan investeren met veel geld. Wat belangrijk is, is dat je voor jezelf bepaald hoeveel geld jij wilt en ook kunt missen voor langere termijn. Met beleggen kun je namelijk je volledige inleg of een deel hiervan verliezen. Wat je vaak ziet onder beginnende investeerders, is dat minimaal 5 jaar wordt aangehouden. Dus op de vraag of jij kunt beleggen met weinig geld, is het antwoord ja. Je kunt namelijk prima maandelijks een bedrag van 10, 20 of 50 euro investeren. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat iedere transactie gepaard gaat met transactiekosten.