Back-ups met de Mac? Je hoeft er niet meer naar om te kijken.

Stel je voor, je harde schijf crasht en de data is niet mee te redden. Is dit een grote ramp of haal je je schouders op en laat je een nieuw harde schijf plaatsen? Het maken van goede back-ups kan het verschil maken tussen een vervelend, maar niet onoverkomelijk probleem, of een absolute ramp.

Maak je goede back-ups? Als het antwoord daarop nee is ben je niet de enige. Veel mensen weten dat ze eigenlijk regelmatig back-ups zouden moeten maken, maar ze stellen het uit en doen het uiteindelijk helemaal niet. Die situatie kan heel lang goed gaan.Tot er uiteraard iets gebeurt en het te laat is.

Hoe kan je je data kwijtraken? Je harde schijf kan defect raken of je kunt je computer kwijtraken of beschadigen. De vraag is dan, wanneer heb je voor het laatst een back-up gemaakt? Vorige maand? Vorig jaar? Het grootste struikelblok bij het maken van back-ups ben je waarschijnlijk zelf.

Bij het maken van back-ups is het dus belangrijk om het zo ongevoelig mogelijk te maken voor menselijke fouten. Apple heeft een aantal manieren waarop jij de back-ups zo kan inrichten dat je er zelf helemaal geen omkijken meer naar hebt.

Time Machine

Waarschijnlijk ken je het programma wel. Elke keer als je een nieuwe harde schijf aansluit krijg je de vraag of je deze als Time Machine backup wilt gebruiken. Dit instellen is eenvoudig, je klikt op ‘ja’ en daarna kan je de rest instellen. Krijg je niet gelijk deze melding? Bij Systeemvoorkeuren kan je Time Machine weer terugvinden.

Time Machine maakt automatisch back-ups en werkt ze elk uur bij. Zo lang je dus verbonden bent met de harde schijf, heb je dus niet langer dan een uur aan data dat niet geback-upt is. Met een MacBook kan het echter erg onhandig zijn om daar altijd de harde schijf aan vast te hebben. Ook dan is er een oplossing. Met een Time Capsule of AirPort Extreme, kan je back-ups instellen via je WIFI. Zo lang je dus thuis bezig bent met de MacBook, worden er automatisch recente back-ups gemaakt.

Voor een Time Machine back-up heb je een harde schijf nodig dat minstens twee keer zo groot is als de schijf waar je een back-up van wilt maken. Als de schijf vol is worden de oudste versies overschreven.

iCloud synchronisatie

Je bestanden synchroniseren met iCloud is een goede aanvulling op je back-ups. Het voordeel hiervan is, dat de bestanden nu op twee plaatsen tegelijkertijd bewaard worden. Mocht je computer en back-up schijf allebei gestolen worden, dan heb je nog steeds de bestanden die met iCloud gesynchroniseerd zijn. Het verschil met een back-up met Time Machine is dat je altijd de laatste versie van je bestanden hebt, maar geen eerdere versies. Als je dus zelf per ongeluk een bestand verwijdert kan je hem dus niet meer terugkrijgen.

Ook iCloud instellen duurt niet lang en als deze gesynchroniseerd is, heb je er geen omkijken meer na. Gebruik dus Time Machine en iCloud en je gegevens zijn veilig in een groot gedeelte van alle mogelijke gevallen. Kom je er niet uit? Vraag dan hulp aan iMac reparatie Amsterdam.